Het Boek Mismatch in uit 2016 en is geschreven door Ronald Giphart en Mark van Vugt; Hoe we dagelijks worden misleid door ons oeroude brein

Mismatch

By hans, 19 juni 2015

Lees een voorpublicatie uit Mismatch ‘Breinbreker‘ uit de Vara Gids van januari 2016.

Onze supermarkten puilen uit van calorierijk voedsel vol suikers en vet. Onze smaakvoorkeur naar vet en zoet stamt uit ons biologische verleden, toen het vergaren van calorieën een overlevingsmechanisme was voor slechte tijden. Tegenwoordig zijn er geen slechte tijden meer, en daarom is obesitas inmiddels gezondheidsvijand nummer één.

In dit boek gaan een wetenschapper en een schrijver gezamenlijk op zoek naar een van de meest tot de verbeelding sprekende verhalen van onze tijd: dat van de mens, zijn evolutie, zijn invloed op de planeet en zijn botsingen met de rest van de bewoners. Ronald Giphart en Mark van Vugt presenteren harde feiten en theorieën, verteld door middel van zachte anekdoten en geschiedenissen.

Ons lichaam vertoont nog altijd sporen van de oertijd. Waarom worden we bijvoorbeeld niet geboren met schoenen aan onze voeten? En wat is het nut van onze blindedarm of kleine teen? Ook ons brein is voor een belangrijk deel nog net zo geprogrammeerd als dat van onze prehistorische voorouders. Maar de omgeving is ingrijpend veranderd. Hierdoor ontstaat ‘mismatch’. Mismatch verklaart waarom er zoveel mensen rondlopen met rugklachten, hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht, depressies en burn-outs. Maar ook in ons liefdesleven, de opvoeding van kinderen, politiek, werk, het geloof en milieu komt mismatch veelvuldig voor zonder dat we ons ervan bewust zijn. In dit fascinerende boek laten Ronald Giphart en Mark van Vugt zien hoe inzicht in mismatch ons kan helpen een gezonder en gelukkiger leven te leiden en een betere samenleving te creëren.

Mismatch is een heerlijk én leerzaam boek voor:

 • wie een date wil
 • ouders die kinderen opvoeden
 • studenten en scholieren
 • wie aan zijn gezondheid denkt
 • gelovige en niet-gelovige
 • werknemers
 • managers en politici
 • wie om de natuur geeft
 • wie betere beslissingen wil nemen in het dagelijks leven

Titel: Mismatch

Subtitel: Hoe we dagelijks worden misleid door ons oeroude brein

Schrijvers: Ronald Giphart & Mark van Vugt

ISBN10: 9057597373
ISBN13: 9789057597374

NUR: 320

Jaar: januari, 2016

Druk: 1ste

Uitgever: Podium

Omslagontwerp: Moker Ontwerp

Typografie: Sander Pinkse Boekproductie

Foto auteurs: Ruud Pos

Pagina’s: 335

Afmetingen: 33 x 210 x 139 mm
Gewicht: 482,00 gram

Type: Paperback met flappen

Inhoud:

 1. De mismatch-bril
 2. Oude lichamen, moderne ziektes
 3. Een gek klein dingetje genaamd liefde
 4. Dit werkt zo niet
 5. Volg de leider
 6. De God-paradox
 7. War, what is it good for?
 8. Wachten tot het ijs smelt
 9. Het Rijk der Verbeelding
 10. De mismatch-test

Woord van dank

Aanbevolen en geraadpleegde literatuur

Op 4 februari 2016 vond in Broese boekverkopers in Utrecht de boekresentatie plaats. Klik hier om de uitnodiging te bekijken.

Mark van Vugt (1967) is professor in de Evolutionaire Psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en onderzoeker aan de Universiteit van Oxford. Hij schreef meer dan honderd wetenschappelijke artikelen en schrijft voor Management Team en de Volkskrant. Eerder publiceerde hij De natuurlijke leider en Gezag.