Mojo Presenteert

By hans, 3 september 2019

Van Pionieren in de polder tot concertgigant

Voodoo, x-factor, innerlijke kracht, iets sensueels, een verwijzing naar een songtekst of een hete Spaanse saus. Er is geen echte Nederlandse betekenis te vinden voor het Amerikaanse woord ‘Mojo’. Toch is het ook hier een bekende term en tevens de perfecte naam voor het rock-‘n-rollbedrijf dat opgericht is door Berry Visser en later werd geprofessionaliseerd door Leon Ramakers. De naam was snel verzonnen en ook het bedrijfslogo was geen probleem. Berry knipte een clowntje van een speelkaart en voilà, het Mojo-clowntje werd geïntroduceerd.

In maart 1968 had Berry de oprichtingspapieren van Mojo Coneerts in handen. Om onduidelijke redenen belandden die echter pas in het najaar van 1969 bij de Kamer van Koophandel. Rond die tijd is het concert van Jethro Tull in het concertgebouw in Amsterdam het eerste wapenfeit van Mojo Concerts.

Het is vijftig jaar na dato een mooi moment om eens terug te blikken op de geschiedenis van een bedrijf dat is meegegroeid met de live-industrie in Nederland. Een geschiedenis van vallen, opstaan, faillissementen, overnames, eerste festivals, successen en blunders, allemaal door mensen die van hun passie hun beroep mochten maken. Vol goede moed werd er begonnen aan een boek, maar Mojo’ers blijken al die verhalen zelf helemaal niet zo goed te kunnen vertellen. Beroepsblindheid gemixt met het adagium ‘wat backstage gebeurt blijft backstage’.

GOT YOUR MOJO WORKING?

Daarom hebben we anderen gevraagd om een aspect uit onze unieke business op zijn of haar eigen manier te beschrijven. Schrijvers, fotografen en kunstenaars hebben carte blanche gekregen en mochten ons alles vragen wat ze wilden. Geen geschiedenisboek dus, geen overzichtswerk om onszelf mee op de borst te kloppen, maar een prikkelend en kleurrijk boek dat past bij het jongensverhaal van Berry en Leon, waar nog altijd aan geschreven wordt. Een bonte mengeling van reportages, interviews, anekdotes en verhalen, sommige waarheidsgetrouw, andere fictief of een mix van beide.

Samen vormen ze een kijkje in de keuken van Mojo, een nuchter Delfts bedrijf omgeven door (inter)nationale wereldsterren, en een blik in de backstagewereld van de concertgigant die ooit begon op een zolderkamer.

© Mojo Concerts B.V., Delft 2018

Samenstelling en redactie: Gideon Karting, Junior van der Stel, Marjanne Manders en Roel van Diepen

Ontwerp: Irma Boom Office (Irma Boom, Jan van der Kleijn)

Druk: Wilco

Papier: IBO ONE 60 gms, Munken Lynx 200, 300 gms

ISBN 978 90 499 3059 2

ISBN 978 90 499 3060 8 (e-book)

NUR 400 / 660

www.mojo.nl

www.lebowskipublishers.nl

www.overamstel.com

Lebowski is een imprint van Overamstel uitgevers bv

Bindwijze: Paperback

Druk: 1

Verschijningsdatum: oktober 2018

Afmetingen: 28,2 x 21,8 x 2,9 cm

Aantal pagina’s: 544 pagina’s

Inhoud:

VOORWOORD

BERT WAGENDORP – THRILLSEEKER DIE DE ROTZOOI OPRUIMT

JORIS LUYENDIJK – SPREADSHEETS, DRUGS EN ROCK-‘N-ROLL

HERMAN BRUSSELMANS – DE VEROVERING VAN BELGIË

SANDER DONKERS & DAVID KLEIJWEGT – HET MOJO-DNA

ERWIN OLAF – PORTRET BERRY VISSER

ANTON CORBIJN – PORTRET LEON RAMAKERS

WILFRIED DE JONG – ACHTER DE SCHERMEN VAN NORTH SEA JAZZ

TYPEX – LOLA

IVO VICTORIA – DE VIJFDE PINGUïN

ROBERT HAAGSMA & TANJA SPAANDER – ‘EEN PERSOONLIJK HOOGTEPUNT’ EMILE ROEMER VS METALLICA

CHRISTINE OTTEN – MENSENWERK

DE OPBOUW VAN SYMPHONICA IN ROSSO DOOR DE OGEN VAN MARCO BORSATO

JOHN VAN LUIJN – NEVERMIND: 50 JAAR MOJO EN HET CLUBCIRCUIT

WANDA BOMMER – JUST ANOTHER DAY AT THE OFFICE

LEON VERDONSCHOT – EEN NOODZAKELIJK KWAAD?

RONALD GIPHART – HET MOS OP DE STENEN

CHRISTIAAN ALBERDINGK THIJM – MOJOPOLIE

TANJA SPAANDER – WEDSTRIJDJE GILLEN EN UIT JE DAK GAAN

WILLEM VENEMA & PETER TE BOS UIT HET ARCHIEF

JERRY GOOSSENS – PINKPOP

MARIJN SCHRIJVER – DEBARRIER HOUDT ALTIJD STAND

NICO DIJKSHOORN – MOJOMAN

SANDER DONKERS – DE UITVAART VAN ANDRE HAZES

DANKWOORD

AUTEURS

FOTOCREDITS

Dadeltaart (gemaakt voor de leden van de Rolling Stones)

Voor wie zelf wil proeven van Eds beroemde dadeltaart, dit zijn het recept en de ingrediënten. Je hebt 130 gram dadels zonder pit nodig, 130 gram vijgen (mogen ook gedroogde zwarte pruimen zijn, net zo lekker maar goedkoper). Voorts 130 gram roomboter, 80 gram bruine basterdsuiker, een volle hand walnoten, een halve rol mariabiscuitjes, een ei, gemalen kokos voor de garnering en eventueel een liter kokosijs als bijgerecht je. Laat de boter smelten, voeg de suiker toe en meng het geheel tot alles is gesmolten. Klop ondertussen het ei los en voeg dat toe. Nu het gedroogde fruit erbij. Laat dit even goed doorkoken en dan de grof verkruimelde kaakjes erdoorheen. Stort het geheel in een taartvorm (met bakpapier) en laat dit anderhalf uur afkoelen. Denk bij het verorberen aan de Rolling Stones.