Nasi

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Nasi goreng, Indonesisch voor gebakken gekookte rijst, is oorspronkelijk een ontbijtgerecht dat wordt bereid van de restjes van de vorige avondmaaltijd. De ingrediënten van nasi luisteren dus niet zo nauw, als er maar gebakken rijst en wat groente- en vleesrestjes in zitten. Mocht je van deze restjesmaaltijd nog een restje over houden, dan kun je er nog nasischijven van maken.

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 20 minuten

INGREDIËNTEN

  • 4 el plantaardige olie (bijvoorbeeld wokolie)
  • 1 prei, in ringen gesneden
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 tl komijn
  • 1 el kerrie
  • 150 g witte of groene kool, in repen gesneden
  • 1 dikke plak ham, in blokjes gesneden
  • 5 plakjes fricandeau, fijngesneden
  • 1 kg gare witte rijst, net gekookt en afgekoeld
  • 4 el sambal badjak
  • 2 el ketjap manis of gewone ketjap

BEREIDINGSWIJZE

Verhit de olie in een wok of hapjespan en bak hierin de prei, ui, knoflook, komijn en kerrie ongeveer 4 minuten. Voeg de koolreepjes toe en bak ze even 2 minuten mee. Doe de ham en fricandeau erbij, bak deze een minuut mee. Voeg beetje bij beetje de gare rijst toe, schenk de sambal ketjap en ketjap manis erbij en bak de rijst in ongeveer 10 minuten knapperig.

Lekker met een gebakken ei, pindasaus, augurkjes en kroepoek.