Pita gyros

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

De lekkerste pita gyros eten we bij de Griekse snackbar achter het stadhuis in Utrecht. Na een avond uit komen we hier in de eerste plaats omdat de pita’s zo lekker zijn, maar we hebben ook ervaren dat de combinatie van vet vlees én frisse rauwkost hét antikatermiddel is. Dit recept is een hoop werk, maar zo lekker dat het écht de moeite waard is.

Voor 4 personen

Bereidingstijd: 1 uur en 50 minuten (waarvan 1 uur marineren/rijzen)

INGREDIËNTEN

Voor gyros varkensvlees:

  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 ui, grofgehakt
  • 2 tl oregano
  • 2 tl tijm
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 tl komijn
  • 1 tl koriander
  • 1 tl zout
  • 40 ml olijfolie
  • 500 g varkenslappen, in smalle repen gesneden

Tzatziki

Voor de koolsalade:

  • 200 g spitskool (kan ook met witte kool), in smalle repen gesneden
  • 2 el plantaardige olie
  • 3 el citroensap
  • 1 tl suiker
  • 1 el verse dille, fijngesneden
  • peper en zout

Voor de pitabroodjes:

  • 1 zakje instant gist (7 g)
  • 250 water, handwarm
  • 400 g bloem
  • 2 tl zout
  • 1 el olijfolie
  • 2 el plantaardige olie
  • 4 tomaten, in partjes gesneden
  • 1 rode ui, in ringen gesneden

BEREIDINGSWIJZE

Bereid eerst het gyrosvlees, de tzatziki en de koolsalade voor, want die moeten minimaal een uur – maar ook hier geldt ‘hoe langer hoe beter’ – in de koelkast op smaak komen.

Doe voor de gyros de knoflook, ui, oregano, tijm, het paprikapoeder, de komijn, koriander, zout en olijfolie in een kom of hoge beker en zet er de staafmixer op. Meng het vlees goed door de puree en zet weg in de koelkast om te marineren.

Volg voor de tzatziki het recept en zet ook deze weg in de koelkast.

Meng voor de koolsalade alle ingrediënten door elkaar en zet ook deze weg in de koelkast. Laat voor het serveren het eventueel ontstane vocht weglopen.

Meng voor de pitabroodjes de gist met het handwarme water in een grote kom. Roer goed door en laat 5 minuten staan. Voeg vervolgens bloem, zout en olijfolie erbij en kneed dit met de hand ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg. Doe het deeg over in een met olijfolie ingevette kom en laat het afgedekt op een warme plek zeker 1 uur rijzen.

Verdeel het deeg in vier gelijke delen en rol deze op een bebloemd werkvlak uit tot platte en enigszins ronde koeken, ongeveer ter grootte van de koekenpan.

Haal het vlees uit de koelkast en verwarm de grill voor.

Verhit de plantaardige olie in de koekenpan en bak één voor één de pitabroodjes aan elke kant ongeveer 2 minuten totdat ze gaar en wat gekleurd zijn. Houd ze warm in aluminiumfolie.

Schep het gemarineerde vlees in een ovenschaal en bak het ongeveer 12 minuten onder de hete grill gaar en bruin, schep het vlees tussendoor even om.

Leg voor elke portie een pita op een stuk aluminiumfolie, bestrijk deze met een flinke schep tzatziki, doe er een pluk koolsalade op, een schep gyrosvlees, een beetje tomaat en ui. Rol de pita op en vouw het aluminiumfolie aan de onderkant eromheen.