Tzatziki

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Vandaag de dag is tzatziki in een handomdraai op tafel te zetten dankzij het ruime assortiment ‘dikke’ yoghurtsoorten in de supermarkt. Het is niet meer voor te stellen, maar er was een tijd dat er alleen ‘dunne’ yoghurt in de schappen stond, kledder die lange tijd in een theedoek moest uitdruipen, waarna je de uitgelekte substantie eruit moest schrapen. Gelukkig is dit nu allemaal verleden tijd. De tzatziki is heerlijk bij de pita gyros.

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 1 uur en 15 minuten (waarvan 1 uur marineren)

INGREDIËNTEN

  • 1 halve komkommer, ongeschild
  • ½ tl zout
  • 400 ml dikke Griekse of Turkse yoghurt
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 tl wittewijnazijn
  • 1 el olijfolie

BEREIDINGSWIJZE

Snij de komkommer in de lengte doormidden en schraap met een theelepeltje de zaadjes eruit. Rasp de komkommerhelften, maar niet al te fijn. Doe de komkommerrasp in een fijn vergiet, bestrooi met het zout en laat even uitlekken. Knijp met je handen het laatste vocht eruit.

Doe de yoghurt in een kom en meng de komkommer en de overige ingrediënten erdoor. Laat de tzatziki minstens een uur staan in de koelkast om goed op smaak te komen.