Dit recept komt uit kookboek De wereld thuis (2020).
Soort gerecht: lunchgerecht (v)
Land van herkomst: Duitsland
Aantal personen: 4 (voor 6 a 8 pretzels)
Bereidingstijd: 1 uur (plus 1 uur rijzen)
INGREDIËNTEN:
BEREIDINGSWIJZE:
Meng in een ruime kom de bloem, de gist, het zout, de suiker en de melk goed door elkaar en kneed dit verder op een bebloemd werkvlak in tien minuten tot een soepel deeg.
Doe het deeg in een ruime kom en laat afgedekt met een theedoek op kamertemperatuur minimaal 1 uur rijzen of totdat het in omvang is verdubbeld.
Kneed het deeg op een bebloemd werkvlak nog even goed door en verdeel het in zes of acht gelijke stukken.
Vul een pan met 1½ liter water en 4 eetlepels baksoda, laat dit 10 minuten koken.
Verwarm de oven voor op 180° C. Rol ondertussen de stukjes deeg uit tot een dunne worst en vorm hiervan mooie pretzels.
Laat met een schuimspaan een pretzel voorzichtig in het water zakken en laat 30 seconden koken. Leg op een met bakpapier beklede ovenplaat. Herhaal dit met de andere pretzels.
Klop de eidooier los met een eetlepel water en bestrijk hier de pretzeis mee. Strooi over elke pretzel wat zeezout.
Bak de pretzels in 45 minuten goudbruin.
Lekker uit het vuistje of bijvoorbeeld bij de Wurstsalat.