Savooiekool rolletjes met worstenvlees

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Onze toen achtjarige zoon beschreef voor een schoolopstel zijn lievelingskostje: ‘Koolblad met erin gehakt. Dat maak je van varken of koe en koolbladeren. Je maakt van de koe of het varken een bal. En die leg je in de pan. Maar daar voor moet je de koolbladeren om de bal wikkelen. En dan leg je ze in de pan. En dan heb je een heel heel leker geregt.’

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 1 uur en 10 minuten (waarvan 45 minuten baktijd)

INGREDIËNTEN

  • 10 savooiekool bladeren (van de rest van de kool kun je de Portugese koolsoep maken)
  • 700 g verse worst
  • 2 eieren, geklutst
  • 3 el paneermeel
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 5 el Parmezaanse kaas, geraspt, (of andere harde Italiaanse kaas)
  • snuf nootmuskaat
  • peper
  • 2 el boter

BEREIDINGSWIJZE

Zet een grote pan water op voor de savooiekool. Haal het hardste stuk van de nerf uit de koolbladeren, dit gaat heel makkelijk met een schaar. Kook de bladeren ongeveer 10 minuten en laat ze uitlekken.

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Maak ondertussen de gehaktvulling. Knijp het vlees uit het worstvel en meng dit in een kom met de geklutste eieren, paneermeel, knoflook, 3 eetlepels van de geraspte kaas, nootmuskaat en peper. Vet een ovenschaal in met 1 eetlepel boter. Leg op elk savooiekoolblad een flinke lepel worstvulling, vouw de randen eromheen en leg de rol met de naad naar beneden in de ovenschaal. Herhaal dit met de rest van de savooiekool en het worstmengsel. Smeer de rest van de boter op de bovenkant van de rolletjes en strooi de overige Parmezaanse kaas eroverheen. Zet de ovenschaal ongeveer 45 minuten in de warme oven, schep tussendoor wat bakvocht over de rolletjes zodat ze aan de bovenkant ook mooi sappig blijven. Goed te combineren met pasta.