Surinaamse kippenpootjes

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Onze kinderen gingen naar een ouderparticipatiecrèche, waar de zorg bij toerbeurt bij de ouders lag. Er waren ook vele vermoeiende discussierondes over onderwerpen als welk biologisch diksap er moest worden aangeschaft. Gelukkig werd dit alles gecompenseerd door borrels, waar de drank rijkelijk vloeide en de kindjes zoet werden gehouden met kippenpootjes – en die laatste liefde is blijven bestaan.

Bereidingstijd: ± 2 uur en 15 minuten (waarvan 1 uur marineren)

Voor 4 personen

INGREDIËNTEN

  • 8 kippenpootjes (2 poten per persoon)
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 4 tomaten, grofgehakt
  • 3 el ketchup
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl Chinees vijfkruidenmengsel
  • flinke snuf zwarte peper
  • 2 salamblaadjes (toko) (als alternatief kun je laurierblad nemen, maar een bezoek aan de toko loont zeker de moeite!)
  • 3 el zoete ketjap
  • 3 el zoute ketjap
  • 4 el plantaardige olie
  • 1 el suiker
  • 2 maggiblokjes

BEREIDINGSWIJZE

Meng in een grote kom of schaal de helft van de gesnipperde ui met de knoflook, tomaten, ketchup, koriander, het vijfkruidenmengsel, de peper, salamblaadjes en de zoete en zoute ketjap. Voeg de kippenpootjes toe, wrijf ze goed in met het mengsel en laat zeker een uur, liefst langer, staan zodat de marinade haar werk kan doen.

Verhit de helft van de olie in een grote braadpan. Voeg de suiker toe en laat deze een minuutje pruttelen. Doe vervolgens de resterende ui erbij; als deze mooi gekleurd is mogen de kippenpootjes met de marinade erbij. Roer alles goed om en bak het geheel 5 minuten aan zodat de kip wat kleurt. Voeg ten slotte de maggiblokjes en zoveel water toe dat de kippenpootjes helemaal onder staan. Laat het geheel met deksel op de pan een klein uurtje stoven totdat de kip gaar is. Haal de kippenpoten eruit en houd ze warm. Kook ondertussen de saus in tot de gewenste dikte en voeg eventueel nog wat zout toe.

Verwarm in een koekenpan de resterende olie en bak op een hoog vuur de kippenpootjes krokant. Serveer de pootjes met de saus. Lekker met rijst en de zoetzure komkommersalade.