Zoetzure komkommersalade

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Onze belangrijkste inspiratiebron voor Indonesische recepten is Het Groot Indonesisch kookboek van Beb Vuyk. De eerste druk stamt uit 1972, wij hebben een uitgave uit 1992 met extra tips betreffende ‘het nieuwe keukenapparaat de magnetron’. Deze komkommersalade hoeft niet in de magnetron en is erg lekker bij de rendang, maar smaakt ook uitstekend bij een gebakken ei of op een boterham met kaas en sambal.

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 1 uur en 15 minuten (waarvan 1 uur marineren)

INGREDIËNTEN

  • 2 komkommers
  • 200 ml water
  • 200 ml wittewijnazijn
  • 4 el suiker
  • 1 el pimentkorrels
  • 1 kruidnagel
  • 1 laurierblad
  • snuf zwarte peper
  • stukje gember, geschild en in plakjes gesneden
  • 2 rode uien, in (halve) ringen gesneden
  • ½ rood pepertje, in ringetjes gesneden
  • snuf zout

BEREIDINGSWIJZE

Snijd de komkommers in de lengte door en schraap met een theelepeltje de zaadjes eruit, snijd daarna de komkommers in halve schijfjes.

Breng in een steelpan het water met de azijn en suiker aan de kook. Voeg als het water kookt de pimentkorrels, kruidnagel, het laurierblad, peper en de gember toe.

Laat dit vervolgens op een zacht vuurtje ongeveer 10 minuten koken. Laat het mengsel afkoelen en voeg de komkommer, rode ui en het halve pepertje toe. Voeg als laatste naar smaak zout toe.

Zet de salade minimaal een uur in de koelkast om goed op smaak te laten komen. Haal voor het serveren de pimentkorrels, de gember en het laurierblad eruit.