Wie waarlijk leeft

By hans, 7 maart 2020

Portret van mijn moeder

In juni 2020 is het vijfentwintig jaar geleden dat oud-politica Wijnie Jabaaij overleed. Als Kamerlid maakte ze zich sterk voor vrouwenrechten en de positie van minderheden, onderwerpen die haar na aan het hart lagen. Ze stond bekend om haar ongekunstelde directheid en tegelijkertijd haar charme. Zo trok ze door het land met een cabaretvoorstelling genaamd Marie Modaal en was ze het enige Kamerlid dat tijdens een commissievergadering ooit hardgrondig vloekte.

Nadat bij haar ms was geconstateerd moest Jabaaij zich op haar 49ste noodgedwongen terugtrekken uit de politiek. Ze overleed op 56-jarige leeftijd.

Wijnie Jabaaij was de moeder van schrijver Ronald Giphart, die in zijn roman Ik omhels je met duizend armen schreef over een moeder die – net als Wijnie Jabaaij – door euthanasie uit het leven stapte. In Wie waarlijk leeft schrijft Giphart opnieuw over zijn moeder, maar nu zonder de sluier van fictie. Over haar nalatenschap, over feminisme anno nu, over moeilijke keuzes, over wat haar werkelijk bewoog en haar strijdbaarheid.

Opmerkingen van Hans Gaarlandt:

  • In het verhaal zit een stuk dat gaat over een zijn opa die met zijn hoed op ging douchen en dat Giphart dat in een van zijn boeken heeft verwerkt maar ik weet nog niet waar dat in staat.
  • Verderop in het boekje refereert Giphart aan een stuk dat hij heeft zitten schrijven in café de Knipoog. Lees dat stuk hier: Eetcafé de Knipoog groet Ajax.
  • En wil je alvast een voorproefje lezen uit het boek, lees dit stuk uit de VaraGids van 2013: Lach van het sterven.

Titel: Wie waarlijk leeft

Subtitel: portret van mijn moeder

Schrijver: Ronald Giphart

ISBN: 9789403101514

NUR: 301

Jaar: 2020

Druk: 1ste

Uitgever: De Bezige Bij

Omslagontwerp: Moker Ontwerp

Foto van Giphart: Stephan Vanfleteren

Vormgeving binnenwerk: Perfect Service

Druk: Bariet Ten Brink, Meppel

Pagina’s: 96

Afmetingen:

Gewicht:

Type: Hardcover, stofomslag, gebonden