Zacusca

Dit recept komt uit kookboek De wereld thuis (2020).

Soort gerecht: spread, pastasaus (v)

Land van herkomst: Balkan

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 1 uur, 30 minuten (waarvan 30 minuten in de oven en 30 minuten stoven)

Dit lekkere smeerseltje aten wij net als de popcornfalafel ook in restaurant Neni. Aangezien Neni een Israëlisch restaurant is vermoedden we een hippe oorsprong à la Tel Aviv. Niets is minder waar. Zacusca komt uit Roemenië! Het is lekker op de borrelplank, maar we smeren het ook op onze boterhammen en tosti’s.

INGREDIËNTEN:

3 puntpaprika’s

2 grote aubergines

plantaardige olie

1 grote ui, gesnipperd

6 teentjes knoflook, geperst

½ chilipeper, zonder zaadjes en fijngesneden

½ tl zeezout

400 g tomatenblokjes uit blik

½ tl gerookt paprikapoeder

2 laurierblaadjes

handje lavas of peterselie, grofgehakt

BEREIDINGSWIJZE:

Verwarm de oven voor op 200° C.

Steek de grootste gaspit aan en blaker daar (per twee of drie) de paprika’s en aubergines aan weerskanten op. Ze hoeven niet helemaal zwart te worden. Wikkel de paprika’s luchtig in aluminiumfolie, doe hetzelfde bij de aubergines en stop de groente een half uur in de oven. Haal ze uit de folie en laat ze afkoelen, de aubergines laat je tegelijkertijd uitlekken in een vergiet.

Verhit ondertussen in een pan met dikke bodem de olie en voeg de ui, de knoflook, de chilipeper, het zeezout en een scheut water toe. Laat de ui en de knoflook op laag vuur in 4 minuten zacht worden.

Voeg de tomatenblokjes toe en roer goed door.

Haal het vel van de aubergines en de paprika’s en ontdoe de laatste van hun zaadjes. Hak de groenten grof en schep bij de tomaten-uiensaus. Voeg de paprikapoeder en de laurierblaadjes toe en laat de saus op laag vuur met deksel op de pan 30 minuten pruttelen.

Haal de laurierblaadjes uit de saus en schep er de lavas doorheen. Breng eventueel nog meer op smaak met zout.

De spread is lekker op pitabroodjes en bagels, maar is ook geschikt als pastasaus.

Kan warm of koud gegeten worden.