Drie recepten van Ronald Giphart:
Gevulde perziken
4 personen, bereidingstijd circa 5 minuten
Benodigdheden:
Recepten uit mijn studententijd die ik nog steeds regelmatig klaarmaak omdat ze makkelijk, snel en lekker zijn.
Eigenlijk kookt mijn vriendin veel beter dan ik: ze maakt vaak patés en terrines en zo. Als ik ga koken moet ze meestal lachen, maar ze is inmiddels wel gewend aan mijn vreemde combinaties.
Het gerecht is heel simpel, maar erg lekker: je doet wat sap van de perziken bij de blauwe schimmelkaas en dat prak je tot je een blauw sausje hebt. Van het sausje maak je toefjes en daarmee vul je de pitgaatjes van de perziken.
Rode bietenlasagne
4 personen, bereidingstijd circa 45 minuten
Benodigdheden:
De rode bietenlasagne is een eigen vondst en wordt door vrienden en bekenden collectief uitgekotst, maar ik vind het vreselijk lekker. Ik ben dol op rode bietjes en van de rode kleur heb je de dag erna nog plezier.
Je begint met het snijden van de prei en de paprika. Bak vervolgens het vlees of de vegetarische mix met wat boter aan. De bietjes snijd je in plakjes en doe je samen met de prei, paprika en de cashewnoten bij het vlees. Volgens de Knorr-methode maak je de saus met melk en water, maar in plaats van water doe je er rode wijn bij.
De poedersaus even koken en dan alles volgens de aanwijzingen op het pak in de oven. Aan het eind strooi je er geraspte kaas over en je serveert het met crème fraîche.
Geheime Dame Blanche
4 personen, bereidingstijd circa 10 minuten
Benodigdheden:
De chocolade smelt je au bain marie en giet je vervolgens over het ijs.
Tip: Au bain marie: doe de chocolade in een klein pannetje en zet deze in een grote, open pan met water dat tegen de kook aan gehouden wordt.
Eind.
Schrijvers achter hét fornuis: een prozaïsche aangelegenheid of een inspirerend spektakel? In Als schrijvers koken neemt de lezer letterlijk een kijkje in de keuken van diverse auteurs op het moment dat zij hun lievelingsrecept klaarmaken. Onderwijl vertellen zij over hun culinaire ideeën, de overeenkomst tussen koken en schrijven en de mate waarin eten een rol speelt in hun werk. Naast recepten van tientallen schrijvers, dichters en publicisten ziet de lezer de auteurs gefotografeerd achter dampende schotels en omgeven door heerlijke spijzen. Tezamen met de persoonlijke verhalen, literaire fragmenten, dichtregels en illustraties zal Als schrijvers koken zeker de eetlust en de leeshonger opwekken.
Titel: Als schrijvers koken
ISBN: 9064812837
NUGI: 421
Samenstelling: Ingrid Huysman en Pieter van Oudheusden, Rotterdam
Concept: Uitgeverij Kwadraat, Utrecht
Druk: 1ste
Jaar: december 1997
Uitgever: Kwadraat
Fotografie: Hans van den Berg, Rotterdam
Illustraties: Pieter M. Dorrenboom, Rotterdam
Vormgeving: Corné van Os, Utrecht
Pagina’s: 120
Afmetingen: 8 x 212 x 156 mm
Gewicht: 249 gram
Type: Paperback met ringband
Inhoud: