Topspots: De veertig euro club

By hans, 21 februari 2022

Restaurants met de lekkerste menu’s rond de veertig euro en lager

Amsterdam en Noord-Holland

Fotografie Jan Bartelsman en teksten van Nederlands beste schrijvers

De restaurantwereld van Amsterdam en Noord-Holland bruist. Steeds meer goede en vernieuwende tenten openen hun deuren, terwijl de ouwe getrouwen nog altijd kwaliteit blijven serveren.

Fotograaf Jan Bartelsman reist al decennialang de wereld over om restaurants en chefs op beeld vast te leggen. Hij Fotografeerde boeken voor restaurant De Librije in Zwolle en Roberto’s (Hilton Amsterdam) en bracht gidsen uit over restaurants in New Vork, Hongkong, Stockholm en Rotterdam. In 2016 richtte hij zijn online restaurantgids Topspots op, met eet- en drinkadressen over heel Nederland.

In deze gids verzamelde Bartelsman een vijftigtal van zijn Favoriete restaurants in Amsterdam en Noord-Holland waar je rond de € 40 en lager een driegangenmenu kunt bestellen. Voor elk wat wils: hotel-restaurants met gestreken tafellinnen, een verstopte sushihemel, een tafel vol mezze of een klassieke Franse bistrot.

Diverse (culinair) schrijvers aten in de verschillende restaurants en legden hun beleving in woorden vast, Bartelsman pakte zijn camera om de eetzaal in vol bedrijf in beeld te brengen. Van een sterrenlunch en de nieuwe Nederlandse keuken tot groenten in de hoofdrol en vlees op open vuur: nog nooit eerder was de restaurantscène zo uitgebreid en op niveau. Het € 40,- clubboek helpt eters op weg, leidt ze rond en… maakt de lezer lekker hongerig.

Fotografie en concept: Jan Bartelsman

Index deelnemende restaurant:

  • Restaurant 1619 (Stefan Popa)
  • Het Amsterdamse Proeflokaal (Sherril Rose)
  • Restaurant Arles (Ronald Giphart)
  • L’Auberge Damhotel (Gerrit Jan Groothedde)
  • Auberge Jean & Marie (Ronald Hoebe)
  • Brasserie Ambassade (Ronald Giphart)
  • Brasserie van Baerle (Marjan Ippel)
  • Brasserie Carstens (Laura de Grave)
  • Bistro op 3 (Sherril Rose)
  • Bistrot Neuf (Harrold Hamersma)
  • Café Caron (Laura de Grave)
  • Choux (Charlotte Kleyn)
  • Café Cliché (Laura de Grave)
  • Restaurant DenC (Harrold Hamersma)
  • Restaurant de Doelen (Charlotte Kleyn)
  • Ron Gastrobar Downtown (Sherril Rose)
  • Dudockx Bar & Kitchen (Gert Crum)
  • Duende Dos (Ron Vermeulen)
  • Restaurant E’Barrage (Stefan Popa)
  • Fernando’s (Ronald Hoeben)
  • Ron Gastrobar (Lorenze Ledel)
  • Grand café Bourgogne (Ronald Giphart)
  • Hendrickje Stoffels (Gert Crum)
  • Heren Spyker (Ronald Giphart)
  • Hokkai Kitchen (Ronald Hoeben)
  • De Hoornse Kogge (Stefan Popa)
  • IJkgebouw (Ronald Giphart)
  • Ron Gastrobar Indonesia (Ronald Giphart)
  • De Jonge Dikkert (Harrold Hamersma)
  • Restaurant van der Kroft (Stefan Popa)
  • Restaurant Kronenburg (Stefan Popa)
  • Landgoed Groenendaal (Stefan Popa)
  • The Lobby Nesplein (Ronald Hoeben)
  • Visrestaurant Lucius (Lorenzo Ledel)
  • ML Bistro (Lorenzo Ledel)
  • Restaurant Meijer’s 2.0 (Gerrit Jan Groothedde)
  • Meneer de Wit Heeft Honger (Harold Hamersma)
  • Moeders (Laura de Grave)
  • Morgan & Mees (Ronald Giphart)
  • NENI Amsterdam (Harold Hamersma)
  • Ron Gastrobar Oriental (Harold Hamersma)
  • Bistronomie ’t Parkje (Rick Nieman)
  • Poterne restaurant (Ronald Giphart)
  • Restaurant La Premiere (Gerrit Jan Groothedde)
  • Café-restaurant de Reiger (Stefan popa)
  • Roberto’s Restaurant (Charlotte Kleyn)
  • Sea Palace (Ronald Hoeben)
  • Restaurant van Speijk (Laura de Grave)
  • Restaurant Stiel (Ronald Hoeben)
  • Restaurant ’t Stokpaardje (Ronald Hoeben)
  • SushiSamba (Ron Vermeulen)
  • De Veranda (Marjan Ippel)
  • Winehouse Somm (Harold Hamersma)
  • De Witte Zwaan Amsterdam (Sherrill Rose)

Grafische vormgeving: Peter Koomen

Layout: Fotostudio Jan Bartelsman BV: Julian Bartelsman

Uitgever:

Fotostudio Jan Bartelsman BV

Baarsjesweg 208 S0US

1957 HT Amsterdam

tel. +31 (0)653723087

jan@bartelsman.nl

www.bartelsman.nl

Eindredactie: Charlotte Kleyn

Druk- en bindwerk: Belvédère Art Books, André Kloppenberg, www.TheArtOfMakingBooks.nl

Met dank aan: Alle deelnemende restaurants, alle schrijvers, Cees Neefjes, Mike Boissevain, Edwin Bierman, Ellen Scholtens, Sydney Groot Jesaja Hizkia foto’s p. 133, Hélène Wiesenhaan foto’s p. 204

ISBN-13: 978-90-74108-56-0

NUR: 504

Inhoud:

Voorwoord

Restaurants

Culinaria:

  • Ronald Hoeben
  • Charlotte Kleyn
  • Maarten van der Jagt
  • Gert Crum
  • Peter Klosse
  • Harold Hamersma